Saturday, March 27, 2010

~ IsLaM itU inDAh ~

Salamullahi 'alaikum..
Alhamdulillahi Rabbi 'Alamin wassalatu wassalamu 'ala saiyidina Muhammad wa ahlihi ajma'iin.. amma ba'd
..'selawatlah kamu ke atas baginda Rasulullah nescaya Allah selawat 10 kali ke atas kamu..'
Indahnya Islam, namun....
alhamdulillah 'ala kulli hal.. huu dalam keterbatasan waktu ni anah nak k0ngsi cikit fakta juga cerita atau mungkin k0ngsi rasa utk sama2 kita fikir, muhasabah agar membawa kpd muraqabah juga mujahadah insyaAllah..(asif tak sertakan sumbernya)berkaitan tajuk entry anah kali ni..

Mudahnya Menjadi MUSLIM...Namun (tajuk asalnya)
* Anda perlukan cuma lima minit untuk solah Subuh sedangkan anda boleh meluang masa sejam bersiap ke pejabat atau ke tempat belajar
* Anda hanya perlukan dua saat untuk memberi salam kepada ibubapa, isteri atau anak² sedangkan anda memerlukan tiga minit untuk memakai kasut
* Anda hanya perlu lima minit untuk memakai tudung atau jilbab sedangkan anda boleh membuang masa sehingga dua puluh minit untuk mendandan rambut
* Anda hanya perlu lima belas minit untuk menunaikan solah Zohor sedangkan untuk makan tengahari lebih dari itu.

* Anda hanya perlukan lima belas minit untuk Asar sedangkan anda boleh luangkan sehingga sejam atau lebih bergayut pada ttalifon atau di depan komputer
* Anda hanya perlu lima belas minit membaca Al-Quran,tidak selama menonton filem hindustan, sehingga 3 jam

* Solah Maghrib hanya tujuh minit tetapi berita tv 1 jam
* Hanya dua saat untuk meminta maaf, mengucapkan salam dan kasih kepada ibubapa atau isteri atau sahabat sedangkan kadang kala perbalahan dengan mereka boleh melarat hingga berhari-hari

* Anda memerlukan lima minit untuk menatap sepotong hadis Rasulullah walhal anda sanggup menatap majalah selama enam puluh minit
* Anda hanya perlu dua puluh minit untuk solah Isyak sedangkan anda memerlukan empat puluh minit untuk bersiap tidur atau sanggup menonton tayangan lewat malam sampai "The End" sedangkan anda hanya perlukan dua saat untuk mengucapkan kalimah syukur kepada Ilahi


huu al-mu'allim kata dunia adalah ibarat neraka bagi orang Islam.. Allahumma thabbitna ma'al iman..

~~terlebih dahulu, anda tu m0h kita tukarkan kpd KITA, (baca sekali lagi la lagu tu =)) mudah2an kita beringat...~~

"jangan biarkan kami dalam keALPAan ya Allah.."

~ sekian utk kali ni, d0akan moga2 urusan kita semua dipermudahkan s0kmo tanpa Dia biarkan dlm kealpaan juga kelenaan (huu ngantuk suda) ^_^
p/s- minggu ni antara minggu2 terbussy students (matriks study weeks, lepasan spm dgn segala mcm b0rang(jgn lupa apply ckgu naa, hehe), preservice teacher dgn assigmnt n ganti klsnya) n s0 on.. d0akan semua binnajah ye, mqa pun nak akreditasi pr0gram anah dan teman2 seangkatan next week, d0akan kami.. "ad-dua' silahul mukmin", insyaAllah.. wishing all 0f you best of luck!! orang k0rea kata apa?? 'aja-aja fighting!!!'

~ fikir, fikir, dan teruskan berfikir!!! ~

7 comments:

Pacifist said...

salam anah,dua tiga perkara mungkin ada kena dgn diri saya,terima kasih mengingatkan

Pacifist said...

perbaiki diri dari hari ke hari

anah adnan said...

huuu yeip pacifist,
sifatul insan an-nisyan..
tapi jgn jadikan ia sbgi satu alasan utk kita lakukan kesalahan, insyaAllah..
~ together we lead ourselves ke arah lebih baik ~

Captain said...

saya pun kadang-kadang termasuk jugak. Tetapi lekas-lekas kembali dari perkara yg melalaikan.

Terima kasih mengingat satu sama lain.

anah adnan said...

huu fazakkir fainna zikra tanfa'ul mukminin..
insyaAllah...

shameel Iskandar said...

Agama itu nasihat. Dan Allah juga berfirman, berilah peringatan kerana ia bermnafaat kepada org2 beriman. Ingat mengingati dan nasihat menasihati agar kita sentiasa berhati-hati dan tidak jauh dari Tuhan. Terima kerana entry anda mengingatkan saya betapa sempurnya hidup bersyariat.

anah adnan said...

huuu, mudah2an entry ni menjadi peringatan buat diriku juga buat pembaca sekalian insyaAllah..
"innad diina 'indallahil Islam.."

(= dAMba reDHaMu =)

اللّهمتختم لنا بحسن الخاتمة ولا تختم علينا بسوء الخاتمة, يا أرحم الراحمين

!!! RuHuL MuJahAdaH !!!

. : baca juga jom : .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

khairul kalam

* Ya Allah, jangan Kau pesongkan hatiku selepas Kau berikanku petunjukMu *

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers