Thursday, April 1, 2010

~ makbulnya d0a se0rang mak dan ayah ~


Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh..
Alhamdulillah wa syukrulillah, as-solatu wassalamu ‘ala Rasulillah..
Setinggi syukur dirafa’kan ke hadrat Illahi di atas limpahan kurnia..
Takde ape sebenarnya utk entry kali ni, juz anah nak share satu cerita dgn para pembaca bl0g anah (bl0g da dpt tempat di hatiku tatkala senang dan susah, wuu ^_^).. yg mudah2an dlm cerita ni terselit cket pengajaran, insyaAllah….
Based pd tajuk p0st, mungkin ada yg berfikir apa yg anah nak share kali ni berkaitan siksa Allah,
Tak kurang juga yang akan ada yg berfikir entry anah kali ni berkaitan dgn nikmat atau fadhilah yg Allah kurniakan kpd hambaNya natijah d0a mak dan ayah..
Huuu, penceritaan insyaAllah relate dgn famly anah…
Emm petang semalam (31 mac 2010) menjadi satu detik yg begitu menggembirakan bagi anah w/pn awalnya emosi tak stabil jap..>> penin dgn kedatangan Malaysia Quality Agency (MQA) yg dirangkakan akan dating ke ipgku next week insyaAllah..
Balik je s0lat asar terus tidur, asalnya d0k membaca article utk prepare oral presentation malam tu.., bangun je dah dekat pukul 7 (qadha tid0 punya pasal..^_^)
Pastu bukak je handset ada 2 massage inb0x, satunya dari ayah..
Mesej ayah;
“Salam anah, nisah dapat mrsm kuala berang, daftar 12 april”..
Huuu bace je terus nak ngalir air mata, syukur!!
Dlm d0k mamai2 tu telefon la my bel0ved father tapi mak yg angkat..
Alhamdulillah ‘ala kulli hal…..
Usai je tanye khabar  terus mak cakap adikku aniesah dapat mrsm KuBe (baru je nak tanye).. gembira betul bunyi suara mak, s0 am i (diriku yg bertanggungjawab dlm membuat rayuan on9 of corse antara yg paling happy lepas mak n ayah) .. syukurnya Ya Allah…
Tanye mak, anisah dah taw ke belum, adik-beradik lain..?
Huuu sume dah diinfrmkan (padahal baru je taw, pihak MARA tep0n rumah.. haritu last anah wat rayuan n check balik dpt jawapan yg adikku tak Berjaya ke sana, waktu 2 send mesej je kat ayah sbb rsenye tak sanggup nak cakap ngn ayah adik kesayanganku tu tak dapat mrsm sbb ayah nampak sangat berharap..).. huu mane taknye, waktu balik cuti separuh sem ae2 ayah tak sudah2 cakap nak ke t’ganu lagi; hantar aniesah then lawat anah kat ipg ni, tak jauh dr kuala berang.. gambarkan deh ^_^
Huu back to ph0ne..
Sembang punya sembang dgn mak, tak lupa mintak mak d0akan anah ngan adik-beradik lain jugak 4 my mqa agenda (anah antara yg terlibat utk ditemu bual, d0akan kami ye sahabat sahabiah..) .. mak pun bagi la cket tips juga nasihat (as usual tiap kali tep0n mak, syukurnye masih punya mak sbgi da ones wh0 influenced me alm0st of my life>> diriku tak cukup berdikari =(..) kakakku pun nak exam mak kata, s0 memang sentiasa dok d0akan anak2nya.. terima kasih mak, ayah!!!
Tak ketinggalan ucapan tahniah buat mak dan ayah..
Huu nape ye kami happy sangat??
Actually dlm ramai2 kami 9 orang, belum ada lagi yg jd d0ktor atau dlm bidangnya.. s0 memang selama ni ayah mengharapkan anisah dpt jd da ones yg keje sbgi d0ktor..
B4 ni, adikku kat sm raja perempuan ta’yah..
Tak dinafikan kejayaan ada di mana2 tapi pengakuan dia sendiri kat sana dia lebih banyak berkawan (almaklum sekolah semua perempuan..), w/pun dia sayang betul ngan sekolah tu.. huu bila dah taw mula2 tak dapat haritu (adikku bukan 1st intake), aku antara penasihat terdekat dia (kat rumah dia yg paling rapat dengan aku selain mak..), rezeki di tangan Allah, kat ta’yah pun b0leh berjaya asalkan ada usaha..   فأذا عزمت فتوكّل على الله
Huuu nasihat sokm0ku buat adikku yg satu.., study rerajin, cuba penuhi hasrat ayah mak (w/pn mak diam je tapi sungguh kami anak2 dapat rasa mak nak sangat) ones of anak2 jadi d0ktor..
Alhamdulillah, Alhamdulillah, alhamdulillah…
min surah al-Insyirah ayat 6;
(sekali lagi ditegaskan): Bahawa Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.
Akhirnya doa, d0a, dan d0a mak ayah termakbul..
“in tansurullaha yansurkum wa yuthabbit aqdamakum”.. ayat yg aku s0kmo pegang.. dlm kisah ni anah Nampak mungkin selain d0a yg tak putus2, adikku diterima ke sana sbb balik haritu dia banyak t0long mak ayah kalau nak banding dgn diriku, huuuu..
# ape lagi nih nak cter..#
Emm takde dah kot utk sesi luahan hati kali ni..
Doaku, m0ga Allah permudahkan urusan kita semua….
D0akan adikku berada dlm jalan menuju kerjaya d0ktor macam yg diharapkan mak ayah.. amiin..
Buat adikku;
Study rerajin..
jgn lupa apa yg dah anisah belajar kat ta’yah..
I’dadinya, thanawinya… ilmu ukhrawi la dik weh…
Jasa cikgu2 jgn pernah dilupakan….
That’s all from aku, anisah kakak hang yg dlm jln jadi ckgu insyaAllah..
(dulu ayah harap aq dpt KISAS tapi tak dapat.. huu takde rezki ke sana, tapi Alhamdulillah d0a jadi ckgu dimakbulkan..)
Yakinlah adikku; rezeki di tangan Allah, cepat ke lambat insyaAllah Allah akan permudahkan jalan especially bg sesapa yg punya usaha (selagi tak langgar syara’) dan berkat d0a mak ayah n cikgu2..
“taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada RasulNya wa uli amri minkum..”
Serta “berbuat baiklah kepada ibu bapa”… ingatkan aq di kala terlupa, uhibbuki jiddan dik!!
ni la adikku ngan my twin wif our anak2 sedara; nuha dan wa 'iel waktu kat underwaterw0rld langkawi
Tahniah ye…………………………

Sekian utk kali ni, asif kalau2 ada yg kurang senang dgn entry luahan rasa ni..
(huu awat la da bertukar page ni, upl0ad kurang cket..)
Allahu a’alam..
~ fikir, fikir, dan teruskan berfikir!!! ~

(= dAMba reDHaMu =)

اللّهمتختم لنا بحسن الخاتمة ولا تختم علينا بسوء الخاتمة, يا أرحم الراحمين

!!! RuHuL MuJahAdaH !!!

. : baca juga jom : .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

khairul kalam

* Ya Allah, jangan Kau pesongkan hatiku selepas Kau berikanku petunjukMu *

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers