Saturday, November 6, 2010

~ Allah tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah ~


assalamu'alaikum w.b.t

Allahumma salli 'ala Saiyidina Muhammad wa 'ala alihi wasallim

memandangkan mood study masih kurang, anah ambil kesempatan ni utk sekali lagi pastekan satu cerita yg diedit cket2 sebagai bacaan bersama, insyaAllah

* Allah tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah *

Seorang Executive muda yang berjaya sedang memandu disebuah perkampungan di pinggir Bandar. Ia memandu agak laju dengan sebuah kereta Waja  yang berprestasi tinggi yang baru sahaja dibelinya.

Sambil ia memandu  perlahan-lahan ia sedang memerhatikan   seorang anak kecil dicelah-celah kereta yang diletakkan ditepi jalan, ia memperlahankan keretanya untuk melihat sesuatu yang difikirkannya.

Seelok-elok sahaja kereta Waja tersebut melintasi kawasan tersebut; anak kecil tidak kelihatan tetapi seketul batu dilontarkan tepat mengena pintu disebelah kanan kereta Waja tersebut. Apalagi Executive muda tersebut menekan brek sekuat hatinya dan berundur ke tempat dimana Anak kecil tadi berdiri.

Dengan marahnya dia keluar dari kereta terus meluru ke arah Anak kecil, menarik tangan anak kecil dan menghempasnya ke kereta yang terletak ditepi jalan dan terus memarahi Anak kecil tadi. Kita selalu kasar... siapa kita ?

"Apa ni ? Siapa awak ? dan apa ke jadahnya awak berada disini ? Itu kereta baru, mahal dan susah nak baiki ? Awak tau tak ? Kenapa awak buat ini semua? jerit Executive tersebut..

Anak kecil itu tunduk sedih, sayu dan memohon maaf ; "Saya meminta maaf Pakcik, Saya tak tahu apa patut saya buat, ia merayu. Saya melontar batu kerana tak ada orang yang berhenti disini apabila saya panggil".

Dengan linangan air mata ia menunjukkan ke satu sudut yang tidak jauh dari situ. "Itu abang saya , ia jatuh dari kerusi roda dari tebing di sebelah dan tak ada orang yang dapat mengangkatnya kembali. Boleh tak Pakcik menolong saya, ia cedera dan ia terlalu berat untuk saya.

Dengan rasa terharu, Executive muda tersebut melepaskan anak kecil tersebut dan terus mengangkat abangnya dan meletakkannya kembali ke kerusi roda. Terima kasih, pakcik. Saya doakan pakcik selamat dunia dan akhirat.

Tak dapat digambarkan dengan perkataan, Executive muda hanya melihat dengan sayu, Anak kecil tersebut menyorong abangnya yang cacat dan cedera pulang menuju ke rumahnya. Anak sekecil itu boleh mendoakannya akan kesejahteraan hidupnya.

Executive muda tersebut berjalan perlahan ke arah kereta, WAJA kemek teruk tetapi ia membiarkan saja tanpa dibaiki. Ia mengigatkannya bahawa kita tidak perlu berkejar-kejar dalam kehidupan ini sehinggakan seseorang melontar batu hanya kerana hendakkan perhatian.
rahmat ujian
Pengajaran

Allah tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah,
bersuka-ria tanpa kesedihan, Panas tanpa hujan tetapi
ia memberi kita kekuatan, menenangkan kita semasa
kesedihan dan menunjukkan jalan yang sebenar-benarnya.
Janganlah kita sombong dengan kelebihan yang sementara.
+ an: proses belajar terutamanya pentarbiyahan merupakan suatu proses yg sentiasa ada dan berterusan w/pun ia diterima daripada seseorang yg mungkin bagi kita dia adalah lemah..
kerana hidayah itu milik Allah, "sesiapa yg Allah mengkehendaki baginya petunjuk, maka Dia akan berikan petunjuk, dan siapa yg Allah kehendaki baginya kesesatan maka akan disesatkan",, na'uzubillah, moga Allah pelihara kita dlm nikmat iman dan Islam juga ihsan... amiin
"man yuridillahu bihi khaira yufaqqihu fiddin", moga2 kita sentiasa terpilih,,

~ sekian untuk entry kali ni, buat pembaca setia, doakan anah dan teman2 exam deh, insyaAllah ada dua paper lagi..
moga Allah berkati ilmu yg diterima dan memudahkan kita dlm menjawab soalan..
amiin..

~ fikir, fikir, dan teruskan berfikir!!! ~

3 comments:

Tinta Al-Murabbi said...

Salam..

Allah said in the Holy Quran, Surah Al Ankabut:2>

Do people think that they will be left alone because they say: "We believe,'' and will not be tested.

Yes..Allah never promised us that life will be easy because our prestige besides Allah is assessed on how we through the problems in life. (^_^)

Syukran~

HASRUL NIZAM said...

Salam ziarah...

Nice entry...
Sy pon x terfikir mcm ni...

ismay said...

sALAM kenal

(= dAMba reDHaMu =)

اللّهمتختم لنا بحسن الخاتمة ولا تختم علينا بسوء الخاتمة, يا أرحم الراحمين

!!! RuHuL MuJahAdaH !!!

. : baca juga jom : .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

khairul kalam

* Ya Allah, jangan Kau pesongkan hatiku selepas Kau berikanku petunjukMu *

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers