Wednesday, May 11, 2011

~ doakan dia ~

assalamu'alaikum wbt.
bismillahi 'ala barakatillah..

sebelum melangkah lebih jauh ke dunia berita dan artikel spt mana hari2 biasa, nak jugak post utk mlm ni insyaAllah..
da lama cadang nak post memandangkan jadual kuliyah dah makin ringan (lumrah IPG se-Malaysia da dekat nak exam tp mlm kne recover klas)
alhamdulillah mlm ni berkesempatan..
dah2, back to topic ^_^
~ doakan dia ~

sape dia???
hua akhi habibi..
al-akh hasan bin adnan

nape?
alhamdulillah 1 mei 2011 baru2 ni abgku brlepas ke nepal, india tmpat terletaknya banjaran himalaya dan Gunung Everest sebagai tarikan utamanya kat sne..
abg ke sana bersama misi mendaki gunung everest (layak ke manusia 'tawan' makhluk lain??)
alhamdulillah, berkesempatan jumpa abg w/pun x hantar sampai KLIA (anah bersama adik dgn misi lain pulak, balik ganu insyaAllah utk teruskan pengajian isnin tu -pagi abg berlepas padahal bas terkandas, selasa baru adikku dpt masuk klas..) apa pun, perencanaan Allah adalah yg terbaik, ditakdirkan bas terkandas ada la sbbnye tu.

syukur, lepas juga rindu da sbulan lbih x jumpe abg n adik-beradik lain (sume ada kecuali kakak 2nd yg kje kat sabah ngan kembarku yg wktu tu tgh final exam UiTM).. paling best dpt jumpe anak2 buah w/pun jumpe nuha n waeil kejap je, x sampai stengah jam pun sbb kakak dgn anak2nye baru sampai pgi anah ngan adik nak balik. apa pun, alhamdulillah.. terima kasih Ya Allah.
makasih mak n ayah sbb sanggup jemput anah ke KL (on da way sbenarnye sbb mak ayah g meeting PIBG aniesah, pastu lawat kwn ayah di dungun n sepupu di kemaman. jumaat pagi baru kuar t'ganu)

alhamdulillah selamat sampai KL, jumpe abg n kak ipar wif anak2; muhsein, haziq n iman ^_^..
mlm tu g amik kakak no4..
esoknye da siap2 sume petang baru kuar nak ke rumah makcik utk jumpe abgku hasan.
malam tu sambil2 kemas beg mendakinya, x henti jugak cerita pengalaman daki bukit goh tong a.k.a genting highlands sebagai persediaan naik everest..
alhamdulillah sumenye ok w/pun katanya dlm suhu yg belum pun sampai satu angka dan negatif, dlm belas2 gitu; hidung da berair, bibir pun da crammed.
Allahu akbar!
kuasa Dia yg menyelamatkan dan memberi kekuatan serta semangat kpd hambaNya yg Dia mahu..
tp x boleh nafi la, yg mendengar pun da terase semacam.
camne la ye keadaan dia kat sne skarang, dlm keadaan suhu yg da negatif..
khabar berita x dapat langsung.
bayangkan nak send satu mesej pun da 5 ringgit..
"la haula wala quwata illa billahil 'aliyyil 'azim"..
padaNya diletakkan pengharapan, moga abg terpelihara..

malam tu, seronok dengar cerita ttg macam2nya jenis manusia yg dicipta..
subhanallah..!!
abg cter, dari ketua pendakinya yg da pernah naik 5 kali,
kat sne nanti ada org yg tolong angkut2 barang 'hepa' kalau x silap namanya.
orangnye mcm kita, kecil tapi Maha Hebatnya Dia, 
hepa tu mampu angkut 6 tong gas dan ditambah beberapa barang lain dlm satu2 masa.
dan hepa2 ni juga la yg tolong angkut kayu2 utk binaan mcm nak buat hotel kat atas.
serius, x pernah terlintas camtu.
betul kata pepatah, 'jauh perjalanan luas pemandangan, bertambah pengalaman' < mcm da terubah ^_^

selain hepa, ada juga satu haiwan ni (x ingat namanya) tp haiwan ni mcm kerbau tapi besar lagi dgn tanduk yg lebih tajam dan panjang, mengancam gitu.
dari satu aspek, binatang ni sangat membantu tp pada aspek lain, ia sangat berbahaya utk para pendaki!
sebab??
binatang ni akan langgar je kalau ada org berhenti depannya.
bayangkan tepi2 tu dah la jurang..
teringat kata2 lecturer anah, da ramai yg meninggal waktu mendaki..
Allahu akbar!
moga bancik dan rombongannya seramai 8 orang termasuk dia (abgku yg termuda, 25) selamat walau dlm keadaan apa pun dia..

.......... to be continue.........
tunggu abgku bancik balik, "doakan dia" selamat
dan doakan buat kami para guru pelatih IPG seluruh Malaysia nak berdepan minggu exam,
buat student U, it's time to doa, doa, doa n doa..!
"la taknatu min rahmatillah"

~ fikir, fikir, dan teruskan berfikir!!! ~ 

1 comment:

محمد حذوان بن حميدان said...

kutiplah ilmu drpd pglmn krana pglmn lah antara ilmu yg pling mhal dan brnilai~ (^_^)

(= dAMba reDHaMu =)

اللّهمتختم لنا بحسن الخاتمة ولا تختم علينا بسوء الخاتمة, يا أرحم الراحمين

!!! RuHuL MuJahAdaH !!!

. : baca juga jom : .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

khairul kalam

* Ya Allah, jangan Kau pesongkan hatiku selepas Kau berikanku petunjukMu *

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers