Thursday, April 7, 2011

~ indahnya hidup..? ~

السلام عليكم ورحمة الله..

بسم الله والحمد لله على كلّ حال..
"la yukallifullahu nafsan ILLA WUS'AHA.."
berkali-kali, dan mungkin dah berjuta kali anah dan antum yang lain dengar bukan petikan ayat dari surah al-baqarah ayat 286 ni..?
malah dalam minggu ni je pun dah banyak kali diulang-ulang dlm kalangan MT BADAM selain nota kecil buat diri yg hina ini (Allah paling tahu)..
Allahu akbar!

syukur, masih diberi kesempatan hidup dan syukur masih diberi peluang utk dengar ayat2 peringatan tersebut..
namun, sejauh mana penghayatan kita hanya diri kita tahu dan Allah Maha Tahu..

sekian lama x menulis, dah mula ada yg bertanya;
'kenapa membisu? kenapa dibiar tidak terisi? kenapa itu dan ini..??'
dlm erti kata lain, nape biar tak terupdate??
atau mungkin juga nape nampak berubah????

nak bawa satu luahan dari seorang teman utk entry kali ni
(mintak izin ye temanku kalau bace entry ni, mudah2an ada manfaat bersama insya Allah)

"Allahu akbar!
adakala diri ingin meluahkan,
tapi bila fikir2 layak ke aku, layak ke kita nak persoalkan??
itu dan ini?
sedangkan ia ditentukan Tuhan Rabbul 'Izzati..?
lantas,
tersemat mungkin 'diam itu boleh jadi emas berbanding bersuara'..

maafkan aku teman..
ampunkan hambaMu Allah al-Jalalah.
saban hari, terasa diri terlalu kecik
tapi perubahan positif??
hmmm..
bukan menafikan betapa indahnya hidup bersama antunna..
tapi,
hati ini terlalu hina,
diri ini terlalu keji utk bersama antunna saban waktu..
asif kathir.

bukan juga menyoalkan kenikmatan yg diberi,
tapi..
salah diri sendiri
tak pandai susun atur semua yg diberi..
asif kathir.

cuma ku pinta,
yakinkan aku!
"la yukallifullahu nafsan ILLA WUS'AHA"
dan yakinkan aku!
penatku akan berbayar nanti..
walau sekarang langsung tak ternilai pada pandangan orang,
walau saat kita sangat memerlukan dia buat2 tak tahu.
kerana perjuangan itu panjang!
moga diriku juga dirimu temanku..
dalam redha Allah selalu."

panjang untaian kata atau mungkin jugak puisi luahan dari satu blog seorang zamilati wa hiya sahibati yg anah ikut, tapi yg ter'copy-paste' banyak ni je kot.. selanjutnya kami banyak berbual je, isi bualan? it's her secrets! jangan ditanya-tanya deh ^_^
~ suka bait2 kata tu, syahdu je.. ada kena pada diri sendiri jgk sebenarnye..

~ ok lah, need to rest walau da x larat ter'rest'..
lepas satu blog ke satu blog, tak sentuh jugak asgments malam ni.. tup2 dah pukul 5.30..
ingat nak buat sikit, tapi memandangkan esok insyaAllah nak drive g jumpe adik kesayanganku yg sorang tu, kena jgk la lelap..
mudah2an selamat sampai kat dia dan selamat sampai balik maktab..
* pernah anah menulis tentang adikku aniesah, perkembangan terkini alhamdulillah dia antara best student kat mrsm kube(kuala berang) tu walau baru2 ni exam kioq tapi insyaAllah dia boleh. > doakan ye semua, adikku insyaAllah spm tahun ni, amik 11 A..
adik syu haritu dapat straight 10 A, nak jugak adikku dapat straights.. selaku dia orang terakhir dlm family yg ambil SPM.. yg seterusnya nanti tunggu nuha, muhsein, waeil, haziq, iman sofia n becoming anak2 buah la pulak.. (waaaaaaa rindu!!!)

~ sekian untuk kali ini, doakan kesejahteraan semua deh; dunia akhirat.
akhir kalam, maaf salah silap sepanjang menulis dan sepanjang teman2 dan yg kenal mengenali anah..
sebelum tu, nak share.. =)
anak2 buah ^_^

~ fikir, fikir, dan teruskan berfikir!!! ~

2 comments:

::Madu Lebah:: said...

bile pulak adikku straight ha?

+___+

xstraight pon..

hahaha~

*jeles*

safanah adnan said...

anah> syu:

huhu straight la jgk tu, drpd kioq..
tq singgah ^_^

(= dAMba reDHaMu =)

اللّهمتختم لنا بحسن الخاتمة ولا تختم علينا بسوء الخاتمة, يا أرحم الراحمين

!!! RuHuL MuJahAdaH !!!

. : baca juga jom : .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

khairul kalam

* Ya Allah, jangan Kau pesongkan hatiku selepas Kau berikanku petunjukMu *

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers