Sunday, July 11, 2010

~ selamatkan bumi Palestin #3# Fakta Tembok Keluli Gaza ~

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..
alhamdulillah wa syukru lillah, tak terlafaz kata syukur di atas nikmat2 yg terlalu banyak yg tak terhitung dek akal.. syukur, diri ini masih diberikan ruang dan kesempatan utk meneruskan hidup dan menjenguk kembali ke teratak blog ni.. alhamdulillah....

untuk entry pada lewat malam ni insyaAllah anah nak kongsi lagi satu isu bumi Palestina... sumber bacaan boleh dilawati di laman web iluvislam.com...
yuh baca dan cuba selami bersama.. PEDULI PALESTIN..


FAKTA 01: TEMBOK KELULI DIBINA SEJAUH 11 KM, DAN SETINGGI 18-20 METER DARI PERMUKAAN TANAH.


 Tembok keluli yang digunapakai oleh Mesir hampir menyerupai konsepnya dengan Sheet Pile Wall. Sheet Pile Wall ialah salah satu daripada pelbagai Tembok Penahan yang digunakan di Malaysia. Berikut ialah beberapa gambar berkaitan tembok penahan di sekitar lebuhraya di Malaysia. 

 
 
Sheet Pile Wall ialah tembok cerucuk yang seringkali digunapakai dalam industri pembinaan, buat untuk menahan benteng-benteng yang dikorek, bagi mengelakkan tanah runtuh. Ianya mampu menahan tekanan bumi yang tinggi (high earth pressure) terutama sekali di kawasan tanah yang lembut. Kekuatannya terletak pada bahan dan ikatan diantara keluli dengan keluli yang lain. Sheet Pile Wall bukan sahaja terdapat dalam bentuk keluli (turut dikenali sebagai anchor sheet steel pile), tetapi boleh didapati dalam bentuk konkrit yang dibentuk di kilang. Kenapa dipanggil 'Sheet', ianya disebabkan kerana bentuknya seperti helaian kertas. Berikut merupakan sedikit gambar berkaitan sheet pile.
 
 
 
 
Sama bukan sepertimana yang dibina di Mesir, cuma yang bezanya adalah bahan yang digunakan.
 
FAKTA 02: BAHAN KELULI UNTUK TEMBOK DI MESIR MENGGUNAKAN BAHAN YANG DIKENALI SEBAGAI "SUPER-STRENGTH STEEL". KEKUATAN BAHAN YANG DIGUNAKAN MEMBOLEHKAN KELULI INI TAHAN DARI SEBARANG AKTIVITI PEMOTONGAN, PENEBUKAN DAN LETUPAN BOM.


Kelebihan menggunakan Sheet Pile ini adalah ianya mudah dipasang (tidak mengambil masa yang lama) dan murah. Cukup sekadar menanam cerucuk berkenaan di dalam tanah menggunakan kuasa hidraul atau hentakan. Teknik penanaman cerucuk ini menggunakan konsep 'jingsaw' - mengunci di antara satu sama lain. Kebiasaannya, cerucuk ini dipasang sebagai struktur sementara (tiada nilai estetik) sebelum struktur yang kekal siap sepenuhnya. Namun demikian, ada juga yang menjadikan sheet pile ini sebagai struktur tetap.
 
Kenapa Mesir membina tembok berkenaan? Mesir menyatakan pembinaan tembok keluli itu adalah satu keputusan untuk mempertahankan kedaulatan yang bertujuan menghalang penyeludupan dadah menerusi terowong di bawah sempadan yang digali secara haram dan digunakan untuk menyeludup pelbagai bekalan dan senjata. Ulama Jordan melihat tembok berkenaan akan memburukkan lagi sekatan yang sedang dilaksanakan Israel ke atas Semenanjung Gaza dengan menghalang kemasukan bekalan makanan dan ubat-ubatan yang dibawa menerusi terowong rahsia berkenaan.
 
Prof. Dr. Yusuf Qaradhawi menyifatkan pembinaan tembok pemisah itu adalah 'haram di sisi syarak'. Tambah beliau lagi, "Benar, Mesir bebas dan haknya untuk membuat keputusan setiap yang berkaitan dengan kedaulatannya tetapi Mesir tidak berhak memberi bantuan yang berupa membunuh jiran malah saudaranya sendiri (penduduk Palestin di Gaza)". Tegas beliau, perkara seumpama ini tidak wajar bagi sebuah Negara Arab yang berhukum dengan undang-undang kebangsaan Arab, sekalipun ia Negara Islam, biarlah di atas semangat persaudaraan Islam dan atas nama kemanusiaan lagi wajib sebagai saudara sesama manusia.
 Tembok pemisah
 Dinding kezaliman
 
Ya Allah, bantulah para saudara kami di bumi Gaza.
 
Bebaskanlah bumi Palestin daripada cengkaman musuh Zionis !
Allahu rabbi, perkenankan doa2 kami...
khaibar ya Yahud!!
~ fikir, fikir, dan teruskan berfikir!!! ~

3 comments:

zulkbo said...

salam..
moga Allah bersama anda..
teruskan perjuangan..

Pacifist said...

salam ziarah anah.
mereka terpenjara kerana ketidakpedulian pemimpin2 kita.walaupun memahami mereka isi al-Quran ttp tindakan amat mengecewakan..pd Allah jua kita berserah semoga diberi kekuatan..

safanah adnan said...

Allahu rabbi,
ampunkan kami....

(= dAMba reDHaMu =)

اللّهمتختم لنا بحسن الخاتمة ولا تختم علينا بسوء الخاتمة, يا أرحم الراحمين

!!! RuHuL MuJahAdaH !!!

. : baca juga jom : .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

khairul kalam

* Ya Allah, jangan Kau pesongkan hatiku selepas Kau berikanku petunjukMu *

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers