Monday, April 26, 2010

~ ORANG IKHLAS ITU TERTINDAS? No increment, no promotion? ~

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته..
huuu alhamdulillah 'ala kulli hal..
di celahan kesibukan (buat2 sibuk k0t), syukur... berkesempatan jugak anah update bl0g utk kesekian kalinya walau tak sempat nak k0men p0st2 terbaru teman2..
isk3, maaf kepada yg terasa hati..., insyaAllah nanti anah akan kembali meng0men...
hmmm kali ni nak p0st satu cerita pendek a.k.a cerpen tapi bukan hasil karya anah..
lots of thanx atas kiriman arikel ni oleh s0rang teman anah melalui emel, m0ga kasih tercipta diredhaiNya serta berkekalan... amiin

ORANG IKHLAS ITU TERTINDAS?
Jika kita memberi kebaikan kepada seseorang, kebaikan itu akan dibalas walaupun yang membalasnya bukan orang yang kita berikan kebaikan itu. Hakikat ini mengingatkan saya kepada satu perbualan yang berlaku sewaktu saya mengendalikan program latihan beberapa tahun lalu di sebuah organisasi.
“Saya tidak mempunyai apa-apa harapan lagi pada organisasi ini,” kata seorang kakak berterus-terang.
“Mengapa?” balas saya.
“Organisasi ini dipenuhi oleh kaki bodek dan kaki ampu. Saya terseksa bekerja secara ikhlas di sini. Tidak pernah dihargai, tidak ada ganjaran yang wajar. Saya bukannya orang yang bermuka-muka. Tak pandai saya nak ampu-ampu orang atas, Fokus saya kepada kerja sahaja.”
Kakak itu sebenarnya adalah peserta program yang paling senior. Telah berpuluh tahun bekerja dalam organisasi tersebut. Itu adalah kali terakhir dia mengikuti program latihan. Enam bulan lagi dia akan bersara. Kesempatan yang diberikan kepadanya dalam sesi memperkenalkan diri itu telah digunakannya sepenuhnya untuk meluahkan rasa kecewa dan marahnya sepanjang berkhidmat di situ. Sungguh, dia kecewa sekali. Siapa tidak marah, jika bekerja secara ikhlas dan gigih tetapi tidak pernah dinaikkan pangkat atau mendapat kenaikan gaji?
Sewaktu rehat, sambil minum-minum dan berbual santai saya bertanya kepadanya, “kakak punya berapa orang anak?”
Sengaja saya bertanya soal-soal “di luar kotak” agar ketegangan dalam sesi sebelumnya dapat diredakan.
“Oh ramai encik…”

“Bagaimana dengan anak-anak kakak?”
Wah, saya lihat dia begitu ceria apabila mula menceritakan tentang anak-anaknya. Boleh dikatakan semua anak-anaknya berjaya dalam profesion masing-masing. Ada yang menjadi doktor, jurutera, pensyarah dan sebagainya. Malah seorang anaknya telah menjadi hafiz.
“Kakak, boleh saya bertanya?”
“Tanyalah encik…” ujar kakak itu sambil tersenyum. Mendung di wajahnya sudah berlalu. Dia begitu teruja bila bercerita tentang anak-anaknya. Memang, semua anak-anaknya menjadi.
“Jika kakak diberi pilihan, antara anak-anak yang “menjadi” dengan naik gaji, mana yang kakak pilih?”
Belum sempat dia menjawab, saya bertanya lagi, “antara kakak naik pangkat dengan anak-anak berjaya dalam karier mereka, mana yang kakak pilih?”
Dengan cepat kakak itu menjawab, “hati ibu encik… tentulah saya pilih anak-anak saya menjadi walaupun tidak naik gaji atau dapat pangkat. Anak-anak adalah harta kita yang paling berharga!”
Saya tersenyum. Hati ibu, begitulah semestinya.
“Kakak, sebenarnya keikhlasan dan kegigihan kakak bekerja dalam organisa
si ini telah mendapat ganjaran…” kata saya perlahan. Hampir berbisik.
“Maksud encik?”
Allah telah membalas dengan ganjaran yang lebih baik dan lebih kakak lebih sukai. Bila kakak ikhlas bekerja dalam organisasi ini, Allah berikan kepada kakak anak-anak yang menjadi.”
“Tidak pernah saya terfikir begitu encik…”
“Allah Maha Berkuasa. Ada kalanya takdir dan perbuatan-Nya terlalu misteri dan rahsia untuk dijangkau oleh pemikiran kita. Tetapi yakinlah what you give, you get back. Itu hukum sunatullah dalam hubungan sesama manusia. Kebaikan yang kita buat akan kembali kepada kita. Yakinlah.”
“Walaupun bukan daripada seseorang atau sesuatu pihak yang kita berikan keb
aikan itu?”
“Maksud kakak?”
“Macam ni, saya buat kebaikan kepada organisasi tempat saya bekerja, tapi Allah berikan kebaikan kepada keluarga. Pembalasan Allah bukan di tempat saya bekerja, sebaliknya diberikan dalam keluarga saya. Begitukah encik?”
“Itulah yang saya katakan tadi, takdir Allah kekadang terlalu misteri. Tetapi ketetapannya mutlak dan muktamad, siapa yang memberi kebaikan akan dibalas dengan kebaikan. Dalam istilah biasa itu dipanggil golden rule!”
Kakak itu termenung. Mungkin memikirkan pertalian dan kaitan antara apa yang berlaku dalam organisasi dengan familinya.
“Metafora atau analoginya begini. Katalah kita sedang memandu di satu jalan yang mempunyai dua atau tiga lorong. Penuh sesak. Tiba-tiba sebuah kereta yang tersalah lorong di sebelah memberi isyarat untuk masuk ke lorong kita. Kerana simpati melihat dia terkial-kial memberi isyarat, kita pun beralah, lalu memberi laluan untuk kereta itu masuk di hadapan kita…”
Saya berhenti seketika mengambil nafas sambil mencari reaksi. Saya lihat kakak itu mendengar penuh minat. Dia meneliti metafora yang saya sampaikan dengan begitu teliti.
“Kemudian kita terus memandu ke hadapan. Mungkin sejam kemudian atau setelah berpuluh-puluh kilometer, tiba-tiba kita pula yang tersalah lorong. Kita pula yang memberi lampu isyarat untuk masuk ke lorong sebelah. Soalnya logikkah kalau kita mengharapkan kereta yang kita bantu sebelumnya memberi laluan untuk kita?”
Kakak itu tersenyum dan berkata, “tak logik encik. Kereta yang kita bantu tadi entah ke mana perginya.”
“Tapi ada tak kereta lain yang simpati dan memberi laluan untuk kita?’
“Pasti ada! Insya-Allah.”
“Ya, begitulah. Padahal kereta itu tidak pernah sekali pun kita tolong. Tetapi Allahlah yang menggerakkan hati pemandunya untuk memberi laluan kepada kita. Orang yang kita beri kebaikan, tidak ada di situ untuk membalas kebaikan kita… Tetapi Allah menggerakkan hati orang lain, yang tidak pernah merasa kebaikan kita untuk membalas kebaikan kita tadi.”
“Subhanallah!”
“Begitu dalam litar di jalan raya dan begitu jualah litar dalam kehidupan manusia. Kita buat baik kepada A, tetapi kerap kali bukan A yang membalas kebaikan kita tetapi B atau C atau D atau lain-lainnya yang membalasnya. Inilah hakikat yang berlaku dalam kehidupan ini.”
“Kita tidak boleh kecewa bila keikhlasan kita dipersiakan?” tanya kakak itu lagi. Lebih kepada satu respons minta diiyakan.
“Kakak, ikhlas sebenar tidak pinta dibalas. Tetapi Allah Maha Kaya dan Maha Pengasih, siapa yang ikhlas akan diberi ganjaran walaupun mereka tidak memintanya kerana setiap kebaikan itu akan dikembalikan kepada orang yang melakukannya. Ia umpama bola yang dibaling ke dinding, akan melantun semula kepada pembalingnya!”
“Selalunya saya dengar, orang ikhlas akan dibalas di akhirat.”
“Itulah balasan yang lebih baik dan kekal. Tetapi saya katakan tadi, Allah Maha kaya, Allah mahu dan mampu membalas keikhlasan hamba-Nya di dunia lagi.”
“Maksud encik?”
“Orang yang ikhlas akan diberi ketenangan dan kebahagiaan dalam hidup. Anak-anak yang soleh dan solehah. Isteri yang taat atau suami yang setia. Dan paling penting… hati yang sejahtera. Inilah kekayaan dan kelebihan yang lebih utama daripada pangkat, gaji dan jawatan.”
Jadi orang ikhlas akan terus ditindas, tidak dapat kenaikan pangkat atau gaji? Bukan apa, saya terfikir kenapa nasib kaki ampu dan kaki bodek lebih baik dalam organisasi. Mereka dapat naik pangkat!”
Giliran saya pula tersenyum.
“Tidak ada kebaikan yang akan kita dapat melalui jalan yang salah. Percayalah, kalau benar mereka kaki ampu dan bodek sahaja… pangkat yang mereka dapat akan menyebabkan mereka melarat. Gaji naik, tetapi ketenangan hati menurun. Ingat apa yang saya kata tadi, what you give you get back… Golden rule itu bukan untuk kebaikan sahaja, tetapi untuk kejahatan juga. Kalau kita berikan kejahatan, kejahatan itu akan kembali semula kepada kita. Kaki ampu, mungkin akan dapat anak yang pandai bermuka-muka. Kaki bodek mungkin dibalas dengan isteri yang berpura-pura!” terang saya panjang lebar.
“Jadi apa yang harus saya lakukan dengan baki masa perkhidmatan yang tinggal tidak beberapa bulan lagi ni?”
“Bekerjalah dengan gigih. Walaupun mungkin bos tidak melihatnya, tetapi Allah Maha Melihat. Bekerja itu satu ibadah. God is our “ceo”, kata orang sekarang. Insya-Allah, satu hari nanti manusia juga akan diperlihatkan oleh Allah tentang keikhlasan manusia yang lain. Jangan berhenti memberi kebaikan hanya kerana tidak dapat penghargaan…”
“Maksud encik?”
“Jangan mengharap terima kasih daripada manusia atas kebaikan yang kita buat kepadanya.”
“Kenapa?”

“Kita akan sakit jiwa!”
“Kenapa?”
“Kerana umumnya manusia tidak pandai berterima kasih. Lihatlah, kalau kepada Allah yang Maha Memberi pun manusia tidak pandai bersyukur dan berterima kasih, apalagi kepada manusia yang pemberiannya terbatas dan berkala. Sedikit sekali daripada manusia yang bersyukur,” balas saya mengulangi apa yang maktub dalam Al Quran.
“Tetapi Allah tidak berhenti memberi… “ kata kakak itu perlahan.
“Walaupun manusia tidak berterima kasih kepada-Nya. Sekalipun kepada yang derhaka dan kafir, tetapi Allah terus memberi… Justeru siapa kita yang tergamak berhenti memberi hanya kerana tidak mendapat penghargaan dan ucapan terima kasih?”
“Ah, kita terlalu ego…”

Dan itulah kesimpulan perbualan yang saya kira sangat bermakna dan besar impaknya dalam hidup saya. Saya terasa “diperingatkan” semasa memberi peringatan kerana pada hakikatnya saya juga tidak terlepas daripada lintasan hati oleh satu pertanyaan… orang ikhlas tertindas?
- sumber PETRONAS GROUP
huuu setting da berubah camne ntah, 80% berubah wajah bl0g ni dari yg asal...

~ fikir, fikir, dan teruskan berfikir!!! ~

Sunday, April 18, 2010

~ do we do those things??? ~

assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh 
alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.... tak tergambar ucapan syukur atas segala nikmat yg dikecapi, m0ga anah juga para pembaca s0kmo dijaga Allah agar segala nikmat yg diberi tidak kita bawa ke jalan yg salah..
selawat dan salam ke atas baginda habibullah, nabi Muhammad s.a.w, ahlul bait, juga sahabat baginda nabi s.a.w...
wuuu rindunya nak update bl0g.. m0ga ada manfaat diperoleh bersama, insyaAllah..
untuk entry kali ni suka untuk anah bawakan satu cerita atau juga pers0alan berjawapan utk dik0ngsi bersama teman pembaca..
moga jadi peringatan buat diri insyaAllah...

sumber cerita; iliuvislam.com
syukran kathir... ^_^


Pada suatu hari Rasulullah s.a.w bertanya kepada para sahabat...

" Siapakah di antara kamu yang menghidupkan malamnya? "

Salman al-Farisi menjawab, " Saya, ya Rasulullah. "

Rasulullah bertanya lagi,

" Siapa yang berpuasa penuh pada setiap bulan ? "

Salman al-Farisi menjawab,

" Saya ya, Rasulullah. "

Rasulullah kemudian bertanya,

" Siapa yang khatam al-Quran pada setiap hari ? "
Salman al-Farisi menjawab lagi,

" Saya, ya Rasulullah. "

Sahabat-sahabat yang lain berasa hairan akan jawapan Salman al-Farisi. Mereka berkata bahawa mereka tidak pernah nampak Salman al-Farisi membuat semua itu. Rasulullah s.a.w kemudiannya menyuruh Salman al-Farisi memberi penjelasan akan jawapannya itu. Salman al-Farisi menjawab,

" Aku pernah mendengar kekasihku, Rasulullah s.a.w. bersabda, sesiapa yang tidur dalam keadaan berwudhu', seolah-olah dia telah ihya' (menghidupkan) malamnya. Baginda juga pernah bersabda setiap amal kebajikan akan dibalas dengan 10 kebaikan. Aku puasa 3 hari pada setiap bulan sama dengan aku berpuasa 30 hari (sebulan). "

Rasulullah s.a.w mengiakan kata-kata Salman al-Farisi.

" Aku juga pernah mendengar Baginda bersabda sesiapa yang membaca "Qulhuwallahu Ahad" (surah al-Ikhlas) seolah-olah dia membaca 1/3 al-Quran. Aku membacanya 3 kali setiap hari. Ini seolah-olah aku telah khatamkan al-Quran. "

huuu indahnye la Islam ni kan...
sentiasa flexible tak kira kpd siapa, untuk siapa... 
sungguhlah "انّ الدين عند الله الأسلام"...
~ fikir, fikir, dan teruskan berfikir!!! ~

Friday, April 9, 2010

~ Tips Mengenal Si Dia Melalui Pergerakan Tangan ~

Assalamu'alaikum warahmatullah..
huuu alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah... emmm utk entry kali ni just nak p0st satu fakta @ kajian @ perhatian yg mungkin bisa membuat kita tersenyum.. just 4 release~~~ ^_^ insyaAllah sumber dapatan kajian halaqah.net
~ tips mengenal temanmu ~Pergerakan dan kedudukan tangan seseorang sewaktu berkomunikasi boleh menggambarkan peribadi individu tersebut. Panduan yang diberikan di sini bukanlah satu kaedah yang tetap dan boleh diyakini seratus peratus, tetapi boleh digunakan sebagai tambahan kepada kemahiran intuisi (gerak hati) kita sendiri.
Memicit atau memegang hidung
Tidak mudah tertipu dan sangat berwaspada dalam apa juga tindakan yang dilakukan. Seorang yang pemalu dan sukar untuk berkongsi rahsia besar dgn org lain kecuali org yang benar-benar dipercayai.
Meletak tangan pada bahu kawan
Suka ikut kepala sendiri Pentingkan diri sendiri Teman yang sangat mengambil berat dan prihatin terhadap masalah yang dihadapi oleh teman-teman rapat
Bermain dgn tangannya
Mempunyai tahap humor yang tinggi Pandai berjenaka Bersikap terbuka dan dapat menerima kritikan atau pandangan org lain tanpa ambil hati Jenis open minded
Mematahkan jari jemarinya
Seorang yang gugup dan kurang yakin untuk berbicara dengan org lain
Baik hati dan sedia membantu sesiapa saja
Menggigit kuku

Gugup dan gementar bila berbicara Agak tertutup dalam membicarakan rahsia hati
Memintal hujung rambut

Suka berkhayal Sukar diperdayakan Keras kepala Menongkat dagu
Pendengar yang setia dan rahsia akan selamat ditangannya Suka mendengar masalah teman2 Setia dlm persahabatan
Suka letakkan tangan atas meja
Happy go lucky dan pandai menyesuaikan diri Peramah Suka bergantung pada orang lain Menggosok 2 telapak tangan
Ramah dan berfikiran matang
Suka berterus terang dan tidak suka cakap berbelit-belit Mudah memahami perasaan orang lain dan suka membantu
Memutar cincin

Sangat menepati janji
Berhati-hati dalam tutur kata Gemar hidup yang teratur
~ fikir2kan ~

~ 7 perkara, baik punya ~

Salamullahi 'alaikum.. ringkas tapi manfaat insyaAllah utk p0st kali ni, panduan dan peringatan bersama....

1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
2. Mengucap
Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.
3. Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut.
4. Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.
5. Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.
6. Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.
7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang dan malam sehingga tak terpisah dari lidahnya..

Allah, peliharakan kami...
~ fikir, fikir, dan teruskan berfikir!!! ~

~ yang mana se? ~



السلام عليكم ورحمة الله...
huuu rindunya nak lawat bl0g2 n edit bl0g sendiri.. asif 'alaikum bagi sape2 yg bagi k0men tapi anah tak reply lagi, agak bizi utk persediaan kedatangan mqa hari tu.. alhamdulillah sumenye selesai dgn baik, tapi xtahu la ape resultnya.. Allahu rabbi yassirlana.... hmmm by da way, entry kali ni nak p0st sesuatu yg anah kira menarik utk dishare dgn teman2 pengikut bl0g.. syukran 'alaikum, biiznillah dgn lawatan n k0men kalian insyaAllah anah akan terus menulis w/pun banyak yg hanya di c0py paste.. (huuu hatiku diuji lagi).. BICARA HATI.... cinta..? emmmm m0ga ada manfaat diperoleh bersama.. let's read ^_^

Kepada yg masih SINGLE...
Cinta ibarat kupu2. Makin kau kejar, makin ia menghindar. Tp, bila kau biarkan ia terbang, ia akan menghampirimu di saat kau tak menduga. Cinta mampu membahagiakanmu tapi sering pula ia menyakiti, tp cinta itu hanya istimewa apabila kau berikan pd seseorang yg layak menerima.


Kepada yg ragu2 dgn PERNIKAHAN...
Cinta bknnya mencari seseorang yg "SEMPURNA", tetapi menemukan seseorang yg mampu menjadikan dirimu sempurna.


Kepada PLAYBOY / PLAYGIRL...
Jgn katakan "AKU CINTA PADAMU!" bila kau tidak benar2 peduli. Jgn bicarakan soal perasaan bila itu tdk benar2 ada. Jgn kau sentuh hidup seseorang bila kau hanya berniat main2 dgnnya. Jgn menatap ke dlm mata seseorang bila apa yg kau lakukan hanya pembohongan. Hal paling kejam yg dilakukan ialah membuat seseorang jatuh cinta, sedangkan kau tidak berniat langsung "UNTUK MENERIMANYA" saat ia terjatuh.


Kepada yg PATAH HATI...
Sakit... patah hati... bertahan selama kau menginginkannya dan akan
menghiris luka sedalam kau membiarkannya. Persoalannya, bukan bagaimana kita mengatasi rasa sakit itu, tetapi adalah apa yg boleh diambil sbg pengajaran dan hikmahnya.

Kepada yg BELUM PERNAH JATUH CINTA... Bagaimana kalau jatuh cinta? Mahu jatuh, jatuhlah! Tetapi, jgn sampai terjerumus. Biar selamba tp stabil. Berkongsilah tetapi jgn tak adil. Cubalah utk memahami tetapi bkn bermakna tdk boleh meminta apa2. Bersedialah utk terluka dan menderita, tetapi jgn simpan semua rasa sakit jika itu yg benar2 dialami.

Kepada yg ingin MENGUASAI...
Hatimu patah melihat org yg kau cintai berbahagia dgn org lain, tetapi akan lebih sakit lagi apabila mengetahui bahawa org yg kau cintai ternyata tdk bahagia dgn mu.

Kepada yg takut MENGAKUI...
Cinta menyakitkan bila anda putuskan hubungan dgn seseorang. Tetapi, lebih sakit lagi bila seseorang memutuskan hubungan dgn mu. Tetapi, cinta paling menyakitkan apabila org yg kau cintai, langsung tdk mengetahui perasaanmu terhadapnya.

"Allahu rabbi, pimpin kami Allah.. jangan Kau biar kami terus terleka..."

teman;
'hatiku berwarna warni, salah satu warna diwarnai kalian..' syukran

~ fikir, fikir, dan teruskan berfikir!!! ~

Thursday, April 1, 2010

~ makbulnya d0a se0rang mak dan ayah ~


Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh..
Alhamdulillah wa syukrulillah, as-solatu wassalamu ‘ala Rasulillah..
Setinggi syukur dirafa’kan ke hadrat Illahi di atas limpahan kurnia..
Takde ape sebenarnya utk entry kali ni, juz anah nak share satu cerita dgn para pembaca bl0g anah (bl0g da dpt tempat di hatiku tatkala senang dan susah, wuu ^_^).. yg mudah2an dlm cerita ni terselit cket pengajaran, insyaAllah….
Based pd tajuk p0st, mungkin ada yg berfikir apa yg anah nak share kali ni berkaitan siksa Allah,
Tak kurang juga yang akan ada yg berfikir entry anah kali ni berkaitan dgn nikmat atau fadhilah yg Allah kurniakan kpd hambaNya natijah d0a mak dan ayah..
Huuu, penceritaan insyaAllah relate dgn famly anah…
Emm petang semalam (31 mac 2010) menjadi satu detik yg begitu menggembirakan bagi anah w/pn awalnya emosi tak stabil jap..>> penin dgn kedatangan Malaysia Quality Agency (MQA) yg dirangkakan akan dating ke ipgku next week insyaAllah..
Balik je s0lat asar terus tidur, asalnya d0k membaca article utk prepare oral presentation malam tu.., bangun je dah dekat pukul 7 (qadha tid0 punya pasal..^_^)
Pastu bukak je handset ada 2 massage inb0x, satunya dari ayah..
Mesej ayah;
“Salam anah, nisah dapat mrsm kuala berang, daftar 12 april”..
Huuu bace je terus nak ngalir air mata, syukur!!
Dlm d0k mamai2 tu telefon la my bel0ved father tapi mak yg angkat..
Alhamdulillah ‘ala kulli hal…..
Usai je tanye khabar  terus mak cakap adikku aniesah dapat mrsm KuBe (baru je nak tanye).. gembira betul bunyi suara mak, s0 am i (diriku yg bertanggungjawab dlm membuat rayuan on9 of corse antara yg paling happy lepas mak n ayah) .. syukurnya Ya Allah…
Tanye mak, anisah dah taw ke belum, adik-beradik lain..?
Huuu sume dah diinfrmkan (padahal baru je taw, pihak MARA tep0n rumah.. haritu last anah wat rayuan n check balik dpt jawapan yg adikku tak Berjaya ke sana, waktu 2 send mesej je kat ayah sbb rsenye tak sanggup nak cakap ngn ayah adik kesayanganku tu tak dapat mrsm sbb ayah nampak sangat berharap..).. huu mane taknye, waktu balik cuti separuh sem ae2 ayah tak sudah2 cakap nak ke t’ganu lagi; hantar aniesah then lawat anah kat ipg ni, tak jauh dr kuala berang.. gambarkan deh ^_^
Huu back to ph0ne..
Sembang punya sembang dgn mak, tak lupa mintak mak d0akan anah ngan adik-beradik lain jugak 4 my mqa agenda (anah antara yg terlibat utk ditemu bual, d0akan kami ye sahabat sahabiah..) .. mak pun bagi la cket tips juga nasihat (as usual tiap kali tep0n mak, syukurnye masih punya mak sbgi da ones wh0 influenced me alm0st of my life>> diriku tak cukup berdikari =(..) kakakku pun nak exam mak kata, s0 memang sentiasa dok d0akan anak2nya.. terima kasih mak, ayah!!!
Tak ketinggalan ucapan tahniah buat mak dan ayah..
Huu nape ye kami happy sangat??
Actually dlm ramai2 kami 9 orang, belum ada lagi yg jd d0ktor atau dlm bidangnya.. s0 memang selama ni ayah mengharapkan anisah dpt jd da ones yg keje sbgi d0ktor..
B4 ni, adikku kat sm raja perempuan ta’yah..
Tak dinafikan kejayaan ada di mana2 tapi pengakuan dia sendiri kat sana dia lebih banyak berkawan (almaklum sekolah semua perempuan..), w/pun dia sayang betul ngan sekolah tu.. huu bila dah taw mula2 tak dapat haritu (adikku bukan 1st intake), aku antara penasihat terdekat dia (kat rumah dia yg paling rapat dengan aku selain mak..), rezeki di tangan Allah, kat ta’yah pun b0leh berjaya asalkan ada usaha..   فأذا عزمت فتوكّل على الله
Huuu nasihat sokm0ku buat adikku yg satu.., study rerajin, cuba penuhi hasrat ayah mak (w/pn mak diam je tapi sungguh kami anak2 dapat rasa mak nak sangat) ones of anak2 jadi d0ktor..
Alhamdulillah, Alhamdulillah, alhamdulillah…
min surah al-Insyirah ayat 6;
(sekali lagi ditegaskan): Bahawa Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.
Akhirnya doa, d0a, dan d0a mak ayah termakbul..
“in tansurullaha yansurkum wa yuthabbit aqdamakum”.. ayat yg aku s0kmo pegang.. dlm kisah ni anah Nampak mungkin selain d0a yg tak putus2, adikku diterima ke sana sbb balik haritu dia banyak t0long mak ayah kalau nak banding dgn diriku, huuuu..
# ape lagi nih nak cter..#
Emm takde dah kot utk sesi luahan hati kali ni..
Doaku, m0ga Allah permudahkan urusan kita semua….
D0akan adikku berada dlm jalan menuju kerjaya d0ktor macam yg diharapkan mak ayah.. amiin..
Buat adikku;
Study rerajin..
jgn lupa apa yg dah anisah belajar kat ta’yah..
I’dadinya, thanawinya… ilmu ukhrawi la dik weh…
Jasa cikgu2 jgn pernah dilupakan….
That’s all from aku, anisah kakak hang yg dlm jln jadi ckgu insyaAllah..
(dulu ayah harap aq dpt KISAS tapi tak dapat.. huu takde rezki ke sana, tapi Alhamdulillah d0a jadi ckgu dimakbulkan..)
Yakinlah adikku; rezeki di tangan Allah, cepat ke lambat insyaAllah Allah akan permudahkan jalan especially bg sesapa yg punya usaha (selagi tak langgar syara’) dan berkat d0a mak ayah n cikgu2..
“taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada RasulNya wa uli amri minkum..”
Serta “berbuat baiklah kepada ibu bapa”… ingatkan aq di kala terlupa, uhibbuki jiddan dik!!
ni la adikku ngan my twin wif our anak2 sedara; nuha dan wa 'iel waktu kat underwaterw0rld langkawi
Tahniah ye…………………………

Sekian utk kali ni, asif kalau2 ada yg kurang senang dgn entry luahan rasa ni..
(huu awat la da bertukar page ni, upl0ad kurang cket..)
Allahu a’alam..
~ fikir, fikir, dan teruskan berfikir!!! ~

(= dAMba reDHaMu =)

اللّهمتختم لنا بحسن الخاتمة ولا تختم علينا بسوء الخاتمة, يا أرحم الراحمين

!!! RuHuL MuJahAdaH !!!

. : baca juga jom : .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

khairul kalam

* Ya Allah, jangan Kau pesongkan hatiku selepas Kau berikanku petunjukMu *

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers